Empowerment through Knowledge

Kunskap som gör skillnad

Vi tror att ju mer kunskap vi har, desto större möjligheter att lära oss mer om oss själva och det samhälle vi lever i, för att i längden skapa bättre möjligheter att må bra och för att bidra till ett mer inkluderade samhälle. Här nedan hittar du smakprov på de ämnen vi kommer att lära oss mer om i programmet och i vårt nätverk.

Extremt underteoretiserat område

Forskning bedriven ur ett genusperspektiv i svensk kontext är väldigt begränsat (Jämställdhetsmyndigheten, 2021). Framför allt saknas representation från oss som är födda och uppväxta i Sverige men har en eller två föräldrar med utländsk bakgrund (Löfroth, 2014 och Wallensteen & Svenungsson, 2021). Begreppet minoritetsstress är relativt nytt i Sverige och det saknas forskning kring hudfärgsbaserad minoritetsstress (Svenungsson & Wallensteen, 2021) och begreppet bikulturell stress används inte i Sverige, varför många av våra studier är från andra länder. Interventioner och annan typ av akademiskt arbete inom mental hälsa med ett genus- och positiv psykologisk perspektiv är relativt begränsad även internationellt (Ancis & Davidson, 2012). Bristen på forskning är problematiskt då individer med utländsk bakgrund kommer att bli alltfler i samhället.

We Listen Ins planerade forskningsamarbete med Malmö Universitet och Södertörn Högskola

We Listen In vill därför bidra till forskningen genom det planerade forskningssamarbetet med Sayaka Osanami Törngren (Malmö Universitet) och Katarina Mattsson (Södertörns Högskola).

 
  • Jämställdhetsmyndigheten. Psykisk ohälsa och andra aspekter av hälsa (2021-2) (jamstalldhetsmyndigheten.se)

    Löfroth, Simon. (2014). Svenska Dagbladet. Mellanförskapet vill skapa debatt (en del av artikelserien Att leva i vita rum). 2021-03-24. Mellanförskapet vill skapa debatt | SvD. (Hämtad den 2021-12-27)

    Svenungsson, Isatou & Wallensteen, Hanna. (2021). Minoritetsstress i praktiken. Stockholm: Länsstyrelsen. Minoritetsstress i praktiken - Vidga normen (Hämtad den 2021-12-27)

    Foto: Psykisk hälsa. https://unsplash.com/photos/Ko3EMBFggok

    Foto: Mellanförskapet. https://unsplash.com/photos/Dq0N1y0YHC8

    Foto: Normer & Normkritik. https://unsplash.com/photos/_OBHnSLxpas

    Foto: Knowledge. gabiontheroad @ Unsplash