Mellanförskap

”Mellanförskapet är en känsla som delas av en växande grupp människor. Globaliseringen har skapat oss – vi är blandade, adopterade och barn till invandrare. Vi är chilenare som aldrig varit i Chile, indier från Dalarna och svensk-eritreaner. Vi är också invandrare som länge levt i exil. I det traditionella Europa är vår blandade identitet en utmaning. ’Var kommer du ifrån, egentligen?’ är en fråga vi får så ofta att vi själva börjar undra. Samma ifrågasättande möter oss när vi reser ’hem’, och vi blir inkapslade i vad man kan kalla ett mellanförskap – ett slags utanförskap, utan tillflyktsort. I Sverige är vi invandrare och utomlands är vi svenskar.”
— Föreningen Mellanförskapet 2007

Vad är Mellanförskap?

Mellanförskap är en känsla som befinner sig när man rör sig mellan eller utanför etablerade normer kring nationell eller kulturell identitet. Känslan av mellanförskap har skapats av en viss form av exkludering och marginalisering (Arbouz, 2012).

Mellanförskapet kan innebära många olika saker för den som upplever detta tillstånd. Det kan t.ex. handla om att man upplever en dissonans mellan att man uppfattas som invandrare i Sverige men som svensk när man är utomlands eller den dissonans som uppstår när människor utgår från att du har en viss identitet baserat enbart på hur du ser ut. Man kanske bryter mot normer som är kopplade till etnicitet, hudfärg eller att inte betraktas som svensk. En del som upplever mellanförskap känner inte att man hör hemma när normerna för tillhörighet till sociala identiteter upplevs exkluderande (Arbouz, 2012).

Hur minskar man känslan av mellan- och utanförskap?

Genom att samhällen intar ett mer intersektionellt perspektiv och ökar sin förståelse för kulturella och sociala identiteter kan man förändra normerna så att fler människor kan känna tillhörighet med en nation, grupp eller kultur. Genom att skapa nya berättelser som ges ett socialt erkännande möjliggör man inkludering av dessa erfarenheter. Nya identitetsformationer behöver synliggöras och ges plats. Den blandade positionen har en potential att skapa den förändring som behövs för att överskrida den rådande dualismen som är till grund för majoritet/minoritet, vit/icke-vit etc. (Arbouz, 2012).

“Vårt sätt att se och vår blick på oss själva och på vår omgivning har samtidigt en potential att förändras om vi betraktar den andra med respekt för skillnaderna och nyanserna i våra olika livsberättelser och levda erfarenheter. Det skulle hindra oss från att förminska den andra och göra honom eller henne till ett objekt eller en bild som vi kan tillägna oss och inkorporera blott och bart som en del av vår egen värld och vårt eget jag”.

- Daphne Arbouz, 2012

  • Arbouz, Daphne. (2012). Vad betyder det att inte känna sig hemma där man är född och uppvuxen? Om mellanförskap i dagens Sverige i Om ras och vithet i det samtida Sverige, eds Tobias Hübinette, Helena Hörnfeldt, Fataneh Farahani, & René León Rosales, pp 37-42. Tumba: Mångkulturellt centrum